- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם בין יורשים
- ניהול עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מירושה
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- תכנון ירושה
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- כספי ירושה בגירושין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון
דיני ירושה למאומצים
מותו של אחד מבני המשפחה ובמיוחד של הורה קרוב, הוא אירוע לא פשוט. העצב והצער רב ובנוסף גם הכעס על לכתו של היקר לנו. תקופה זו מלווה בהמון אתגרים חדשים. במרבית המקרים מותיר אחריו ההורה צוואה המחלקת את הירושה על פי המוזכר בה. אולם, במקרים בהם לא נותרה צוואה לאחר לכתו, חלוקת הרכוש נעשית בדרך כלל תוך התייחסות לשאריו, כלומר לצאצאיו. ילדים מאומצים לא תמיד זוכים להתייחסות דומה במצבים שכאלה, מה שמצריך לא אחת פנייה אל עורך דין המתמחה במקרים דומים ובעיקר בענייני דיני ירושה למאומצים.
זקוקים למענה מקצועי בתחום דיני ירושה למאומצים? פנו אלי, לטלפון 03-5222129, ואשמח לעמוד לרשותכם ולסייע לכם בעניין. תוכלו להשאיר גם את פרטיכם בטופס האתר ואחזור אליכם בהקדם.
מורכבותו של חוק הירושה
אם אתם ילדים מאומצים להורים שנפטרו ולא הותירו אחריהם צוואה, חשוב שתכירו את החוק ותדעו את זכויותיכם ומעמדכם. על פי חוק הירושה משנת 1965, הזוכים לירושה הם אלה שהינם בעלי קשר דם עם הנפטר, ובמיוחד במקרים בהם לא קיימת צוואה וסוגיית חלוקת הרכוש עשויה להיות בעייתית. אולם, בדומה לחוקים רבים אחרים, גם בחוק זה מוזכרים כמה חריגים, המתייחסים הן למעמדו של בן או בת זוגו של הנפטר והן למעמדו של ילדו המאומץ. על פי חריגים אלה, וכפי שקובע החוק, זכאי ילדו המאומץ של הנפטר לזכויות זהות בדומה לילדו הביולוגי. אולם, החריגות שנוספו לחוק זה אינן מתייחסות לירושת בני משפחה אחרים, שאינם הוריו המאמצים. לשם כך, בוצע שינוי בחקיקה שנועד לתקן את האפליה שנוצרה ולהסדיר את מעמדם של הילדים המאומצים. על פי חוק הירושה משנת 2012, ובמסגרת השינוי שבוצע בחוק המקורי, מעמדו של הילד המאומץ יהיה שווה למעמדו של הילד הביולוגי באופן מוחלט, לרבות ירושת בני משפחתו האחרים, שאינם בהכרח הוריו המאמצים.
החוק בישראל מגדיר שהבסיס לירושה הוא קשר דם בין שני הצדדים. מכאן, שהתייחסות מיוחדת צריך לקבל הנושא של דיני ירושה למאומצים, תוך השוואה למקרה בו אלה העתידים לרשת את העיזבונות הם ילדיו הביולוגיים של האדם המנוח. המדובר הוא בנושא מורכב, אשר בהיעדר מענה חוקי מלא הותיר בעבר ילדים או נכדים מאומצים ללא כל אפשרות להוריש, ולו חלק קטן, מכספי הירושה ומהעיזבונות. זאת במסגרת חוק הירושה משנת 1965, המגדיר קשר דם כתנאי מרכזי לירושה, בייחוד במצבים בהם לא קיים צו ירושה הקובע חלוקה אחרת של הרכוש של המנוח./"
במשך שנים, לא זכה הנושא להתייחסות ראויה לחוק. זאת על אף שבמסגרת סעיף 16 לחוק אימוץ ילדים התשמ"א – 1981 מוגדר שעצם האימוץ מביא למעשה להפסקת החובות הקיימים בין ההוריים הטבעיים לילדם, כאשר גם הקשר בין הוריו הטבעיים של המאומץ לבינו מנותק. זאת ועוד, הילד המאומץ הופך, עקב האימוץ, לשווה זכויות לילד הביולוגי, כאשר בין ההורים לילדם נוצרת זיקה המבוססת על חובות וזכויות. הבעיה העיקרית הייתה שחוק זה כלל סייג מרכזי, והוא שהוראות סעיף 16 בחוק הירושה, המתייחסות לקשר הדם הנדרש, גוברות למעשה על הסעיף הנוכחי.
הצעות החוק ששינו את התמונה
כיאה לבעייתיות של חוק הירושה, הוא תוקן במהלך השנים מספר פעמים. תחילה היה זה סעיף בעל חשיבות מכרעת המתייחס לכך שאכן קיימים יחסי ירושה בין המאמץ לבין המאומץ (כול לילדיו), כך שמעמדו של האחרון, מהבחינה הזו, זהה למעמד הילדים הביולוגיים. עם זאת, חשוב להדגיש כי החוק, במתכונת זו, הוציא מתוך התמונה אפשרות להוריש את עיזבונות קרובי המשפחה האחראים, אלא קבע למעשה כי הירושה תהיה בין שני צדדים בלבד.
נושא זה השתנה לפני מספר שנים. בשנת 2010, הגישו חברי הכנסת מסיעת מרץ, אילן גילאון וניצן הורוביץ, הצעה לתיקון סעיף 16 הבעייתי לחוק הירושה, וזאת במטרה לקבוע כי המעמד של המאמצים והמאומצים יהיה זהה לזה של הורה וילדו הביולוגי גם בהתייחס לירושה. בחודש יולי 2012 התקבל התיקון הנוכחי (תיקון 13, התשע"ב – 2012) לחוק, כאשר הוא מגדיר כי המאומץ והצאצאים שלו יכולים לרשת את עיזבון קרוביו של האדם המאמץ (סבות, דודים וכיוצא בזה) כשם שהיו היורשים הביולוגיים שלו. הסעיף המרכזי השני, החשוב אף הוא, מגדיר כי קרוביו של המאמץ ירשו את עיזבון המאומץ כאילו היו יורשיו הביולוגיים.
יש להדגיש כי אף במצב הדברים הנוכחי, מחלוקות בתחום, כולל כאלה המגיעות לבתי המשפט השונים, אפשריות גם אפשריות.
כיצד והיכן אני נכנס לתמונה
מורכבותו של חוק הירושה מלמדת אותנו לא מעט על מעמדו של המאומץ, העשוי לעיתים ובמיוחד כפי שהיה בעבר, להיות בעייתי יותר בהשוואה למעמדו של הילד הביולוגי. בזכות ניסיוני הרב מאד בתחום הירושות והצוואות אוכל לסייע לכם להתמודד עם כך ולקבל את המגיע לכם על פי החוק. לאורך השנים סייעתי למשפחות רבות וגם ליחידים במסגרת סוגיות משפטיות לא פשוטות וייצגתי אותם מול בתי המשפט והגורמים האחרים הרלוונטיים שלקחו בכך חלק. למדתי, ובעיקר בדרכי נועם ועם הרבה מאד רגישות ואמפתיה, להשיג עבור לקוחותיי את המגיע להם ולהוכיח להם, וגם לאחרים, שהחוק הוא לצידם. לאורך תהליך עבודתי אל מול כל לקוח ולקוח אני מקפיד על שקיפות מלאה ומחיר הוגן לכל נפש. תעריף השירות שלי נקבע לפי חוקי הלשכה ומאפשר ללקוחותיי ליהנות ממענה מקצועי, מיומן ומנוסה מאד, ובמחיר נוח ומתאים. רבים נוטים להסס ולחשוש לא מעט לפני היציאה לדרך הזו. מסיבה זו חשוב להיעזר בגורם מקצועי אחד, גורם המסוגל להתמודד עם מורכבות הנושא, ובמקביל גם להקשיב וללוות את הלקוח באופן צמוד לאורך כל ההליך.
יצירת קשר
תפריט ירושה
- עריכת צו ירושה
- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם בין יורשים
- ניהול עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מעיזבון
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- תכנון ירושה
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- כספי ירושה בגירושין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון