הסתלקות מירושה ומגוון סיבות אפשריות לכך

ירושות הן נושא מורכב המערב לעיתים קרובות מחלוקות ואמוציות, ופעמים רבות אני מסייע ללקוחותיי לגשר על הפערים במטרה לשמור שלמות המשפחה. יתר על כן, קיימים מצבים רבים בהם עדיף לוותר על הירושה, כלומר הסתלקות מירושה, עקב נסיבות כלכליות ומשפחתיות שונות. אם התעוררו סימני שאלה גם לגבי העיזבון שאמור לעבור לחזקתכם, חשוב שתדעו שעל פי דין כל אחד רשאי לוותר על חלקו בירושה באופן מלא או חלקי, החל ממועד פטירת המוריש ולפני חלוקת העיזבון.

הסתלקות מירושה

הסתלקות מירושה אפשרית רק עבור חלקו היחסי של היורש, או עבור מנה מסוימת שהוגדרה עבורו בצוואה, כמו רכב או דירה. כמו כן, הסתלקות מירושה יכולה להיות כללית, כלומר שלא לטובת אף יורש ספציפי, או לטובת אדם או מספר אנשים מסוימים שיכולים להיות רק קרובי משפחה אחרים של המוריש.

ברור לכל כי כמעט תמיד יעדיפו יורשים בדין לקבל את החלק המגיע להם בעיזבון על פי חוק הירושה. ואולם, קיימים גם מקרים לא מעטים בהם יעדיף היורש החוקי לוותר על חלקו, ולמעשה להסתלק מהעיזבון. סעיף 6 של חוק הירושה הוא שעוסק בנושא זה, ומגדיר את האפשרויות, הצעדים הנדרשים וההליכים להסתלקות.

הליך הסתלקות מעיזבון / הסתלקות מירושה

אם אינכם מעוניינים לקבל את חלקכם בירושה, לא מספיק שתצהירו על כך בעל פה אלא יש להגיש תצהיר כתוב הנחתם בנוכחות עו"ד. הסתלקות מירושה הינה הסתלקות על כלל חלקכם בעזבון צו ירושה אינו יכול להכיל בתוכו הסתלקות חלקית הסתלקות חלקית ניתן לעשות אך ורק ע"י חלוקה בין יורשים לאחר קבלת צו הירושה מרשם הירושה

ליעוץ, התקשרו כעת לטלפון 03-5222129 ופנייתכם תענה באדיבות, מקצועיות ודיסקרטיות מלאה. 

יתרונות הליך הסתלקות מעיזבון

הסתלקות מעיזבון בליווי מלא של עורך דין לענייני ירושה, מהווה צעד חוקי המסדיר אופן במדויק את חלוקת הרכוש בין היורשים, ומונע סכסוכים ואי בהירות בעתיד. במידה והמסתלק התחרט על ההסתלקות הוא אינו יכול ולתבוע בחזרה את חלקו מהיורשים. מצב זה אינו אפשרי אם ההסתלקות מבוצעת בכתב מול רשם הירושות. כמו כן, ההסתלקות כדאית במקרים מאוד מסויימים . בנוסף על כך, הסתלקות מירושה מעניקה מספר יתרונות בכל הקשור לפטור מתשלומי מיסים.

סיבות להסתלקות מעיזבון

כפי שציינתי לעיל, הסתלקות מעיזבון עשויה להתקיים על רקע נסיבות שונות. להלן מספר דוגמאות:

  • חובות המוריש – בדרך כלל ירושה מתקשרת עם זכייה בנכסים ורכוש. ואולם, ירושה גם עלולה להעביר אלינו את חובותיו של המוריש. על מנת להימנע ממצבים אלו בוחרים אנשים רבים לוותר על חלקם בירושה, בידיעה כי זו רק תסבך אותם מול נושי המוריש, והסכום שיוותר בידם אם בכלל לא יצדיק את המהלך.
  • פטור ממיסים – אביא כדוגמא העברת דירה ליורש אחר לאחר חלוקת הירושה, פעולה הכרוכה בתשלום מס. מאידך, הסתלקות מירושה והעברת הדירה ליורש מסוים פוטרת מתשלום המס.
  • סיוע לבני משפחה – לעיתים מצבו הכלכלי של היורש טוב יותר משל קרובים אחרים, כמו אחים או אם, ולכן הוא מוותר על חלקו בירושה לטובת שיפור מצבם הכלכלי.

ויתור על כספים ונכסים המצויים בעיזבון עשוי להתרחש לאור מספר נסיבות אישיות או כלכליות. ראשית, לעיתים יחליטו יורשים בדין להסתלק לטובתם של קרובי משפחה אחרים. דוגמאות בולטות לכך מהוות החלטות של ילדים לוותר על חלקם לטובת הורה שנותר בחיים, או החלטה של אחים לוותר על חלקם לטובת אח אחר המצוי במצוקה כלכלית. בנוסף, קיימים מקרים של דירות ובתים פרטיים שאותם מתכוונים להעביר לאחר החלוקה ליורש אחר, וכאן הסתלקות מוקדמת מהעיזבון עשויה לחסוך במיסים הכרוכים בכך. כמו כן, ישנם אנשים המצויים בחובות וחוששים כי נושיהם יתבעו את המגיע להם מתוך חלקם בעיזבון, ולכן מנסים להסתלק במהירות ובשקט לפני שהירושה תתגלה, בעוד הכספים והנכסים עוברים ליורשים אחרים שעימם הם מצויים ביחסי קרבה.

תנאים להסתלקות מירושה

ראשית, חשוב לדעת כי ניתן להסתלק מירושה רק מעת שהמוריש נפטר ועד לחלוקת העיזבון, ובמקרה שכבר הוצא צו ירושה יהיה צורך לתקנו. שנית, ניתן להסתלק מעיזבון בשתי דרכים שונות. הדרך הראשונה הינה ויתור כללי ומוחלט, ובה החלק הרלוונטי בעיזבון מחולק שווה בשווה בין שאר היורשים על פי סדר הקדימויות של חוק הירושה. הדרך השנייה היא ויתור ספציפי לטובת אחד היורשים, שחייב להיות אח, ילד או בן זוג של הנפטר. במקרה זה יש לציין את הכוונה באופן מפורש בתצהיר שמוגש ללשכת רשם הירושות, או לבית משפט לענייני משפחה במקרה שהטיפול עבר לערכאה זו. המעבר לבית המשפט מתרחש בעיקר במקרים בהם המסתלק הינו קטין או פסול דין.

פסילת הסתלקות מירושה או הסתלקות מעיזבון

קיימים מקרים בהם בית המשפט עשוי לבטל הסתלקות שכבר נעשתה, או למנוע כוונת הסתלקות. לדוגמא, אם ליורש היו חובות ובית המשפט השתכנע שהסתלקותו נעשתה כדי להימנע מתשלום לנושים, ייתכן כי יורה על ביטולה. בנוסף, אם כבר הוטל מטעם נושים עיקול על החלק המסוים של יורש, וזה טרם הודיע על הסתלקותו, ימנע אותה בית המשפט.

לחזור מההסתלקות העזבון

יש להבין כי עם הגשת תצהיר על הסתלקות ואישורו, חדל האדם להימנות על היורשים באופן מוחלט ולא ניתן לחזור מהצהרה זו. יחד עם זאת, במידה שההסתלקות נעשתה עקב מצגי שווא או הטעיות, קיימת אפשרות שבית המשפט יאשר בקשת חזרה מהסתלקות. 

סיוע מקצועי בקבלת פטור מעיזבון

אם אתם רוצים לוותר על חלקכם בעיזבון מכל סיבה שהיא, יהיה עליכם לבצע את ההליך באופן מוסדר וחוקי. על מנת להבין במדויק את המשמעותיות וההשלכות, ולנקוט בצעדים מתאימים וכדאיים, הינכם מוזמנים לפנות אליי לקבלת הכוונה, ייעוץ וסיוע.

מעוניין להתייעץ? התקשר היום לעו"ד דרור גלמן טלפון 03-5222129
ופנייתך תענה באופן מיידי. * הפנייה והכתוב ממוענים לנשים וגברים כאחד.

ביטול או הפחתת מזונות

ביטול או הפחתת מזונות

תפריט דיני משפחה עורך דין גירושין – דרור גלמן לשירותכם איך מתחילים הליך גירושין גישור משפחה גירושין בהסכמה הסכם גירושין

הסכם ממון

הסכם ממון

תפריט דיני משפחה עורך דין גירושין – דרור גלמן לשירותכם איך מתחילים הליך גירושין גישור משפחה גירושין בהסכמה הסכם גירושין

מס ירושה בישראל

מס ירושה בישראל

תפריט ירושה עריכת צו ירושה – עו"ד דרור גלמן מה יורש בן הזוג הנשוי במקרה של פטירת בן זוגו? הסכם

הסכם חלוקת עיזבון

הסכם חלוקת עיזבון

תפריט ירושה חלקו של בן הזוג בירושה הסכם ירושה בין יורשים מנהל עיזבון מזונות מן העיזבון יורש אחר יורש גישור