- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם ירושה בין יורשים
- מנהל עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מעיזבון
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- כספי ירושה בגירושין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון
תכנון ירושה – כיצד תתכננו ירושה שתיטיב עם היורשים?
מגיע שלב בחייו של כל אדם, בו הוא מסתכל לאחור בגאווה על שהשיג בחייו – ומביט קדימה, אל היום בו יעזוב את עולמנו ויפנה את מקומו לבאים אחריו. אותו רגע עצוב של סיום פרק חייו, נוגע לסובביו לא רק מבחינה רגשית אלא גם מבחינה כלכלית ופיננסית: נכסיו של אותו אדם, כספיו ועזבונותיו אמורים להפוך לרכושם של יורשיו. כל זה טוב ויפה, אך לא פשוט כל כך – ובמיוחד היום, בעידן בו התא המשפחתי הוא כבר לא אותו תא מסורתי וברור שהתרגלנו אליו. הירושה, אותו עניין אשר אמור להסדיר את נושא חלוקת נכסיו של המת, היא היום נושא שיש להקדיש לו מחשבה רבה, כדי להבטיח שהיורשים יקבלו את שמגיע להם, על פי ראות עיניו של בעל הנכסים. ובמילים אחרות: כיצד מתכננים ירושה שתוציא את כולם נשכרים?
הרבה יורשים – והרבה שיקולים
יושב אותו אדם בערוב ימיו, רצוי מעל צוואתו וחושב לעצמו: מי הם יורשיי? כמה כסף (או שווה כסף) ארצה שכל אחד מהם יקבל? האם ישנם עוד אנשים, מלבד ילדיי ובני המשפחה הקרובים, שזכרים לנתח מעיזבונותיי? כיצד אוכל להבטיח שכל מתנה או זכות שאעביר הלאה, תמוצה עד תום ותזכה את המקבל בכל המגיע לו?
אלו שאלות שהאדם הממוצע כלל לא חושב עליהן ביומיום, אך הן דורשות התייחסות רבה. כך לדוגמא, אם אדם מוריש נכס נדל"ן ליורשיו, אלו יהיו פטורים מתשלום מס שבח ומס רכישה. מצד שני, אם אותו נכס הוא חנות או עסק כלשהו – מומלץ לחשוב מי מהיורשים יהיה המתאים ביותר לנהל ולהחזיק בו.
בנוסף לכך, ישנו ההכרח להתייחס לסובבים את אותו אדם. כך לדוגמא, אם ילדיו של המוריש אמורה לקבל חלק נכבד מהירושה – אך גם לידועה בציבור (בין אם היא אם הילדים ובין אם לא) מגיע נתח מעיזבונותיו. כאן המקום לחשוב האם ירצה המוריש ששתי נשים אלו יזכו באותו נתח מנכסיו, האם אחת תזכה לנתח גדול יותר וכדומה. הנושא, אגב, נכון כמובן גם במקרים בהם המורישה אישה ובן הזוג גבר, או כששני בני הזוג מאותו המין.
מניעת ריבים וסכסוכים
אחד מתפקידיו החשובים ביותר של המוריש, הוא לנסח צוואה שתהפוך את הירושה לצודקת ככל האפשר ותמנע ריבים וסכסוכים מכוערים. לא פעם ולא פעמיים ניטשו 'קרבות' מכוערים גם בין בני משפחה, על נושא הירושה ותנאיה. אם יקדיש המוריש מחשבה גם לעניין זה, הוא יחסוך הרבה מאוד אנרגיות שליליות ו'דם רע' שעלולים להתפתח על רקע פרטי הירושה.
המפתח לכך הוא ניסוח מסמך ברור ככל האפשר, ללא שטחים 'אפורים' אשר יכולים להתפרש לכמה צדדים. יותר מזה: כתיבת צוואה בצורה נכונה ומחושבת, יכולה לחסוך מהיורשים מיסים רבים שיידרשו לשלם על פי חוק. מעבר לכך, מומלץ לשבת עם כל אחד מהיורשים או עם המשפחה כולה, ולהכין אותם מראש לעניין – כך שיידעו מבעוד מועד מה יהיה אופי הירושה, כאשר המוריש מדבר אליהם בדעה צלולה ולאחר מחשבה עמוקה.
לא צריך להתמודד עם העניין לבד
כפי שאפשר להבין, כתיבת הצוואה – שרבים טועים לחשוב שהיא עניין פשוט וקל – משמעה לא מעט מתחים, לחצים, חששות ודאגות. במקום לחשוב על הטוב שיוכל להעניק ליורשיו גם לאחר לכתו, עליו להתמודד עם רגשות לא קלים ומחשבה כבדת משקל.
בדיוק לשם כך, מומלץ שישכור את שירותיו של איש מקצוע מיומן – עורך דין לענייני ירושה. עורך דין דרור גלמן יוכל להנחות את המוריש, לעמוד לצידו ולסייע לו בכתיבת הצוואה כך שזו תיטיב באמת עם כל אחד ואחד מהיורשים. בנוסף, ניסיונו של עורך דין דרור גלמן יסייע למוריש לפתור סוגיות מורכבות ובעיות שהועלו במהלך כתיבת המסמך, וזאת מבלי שאיש מהיורשים יוכל לדעת שמאחורי הקלעים התרחשה 'דרמה' של ממש. עו"ד לענייני ירושה יהפוך את כל התהליך לפשוט, קל ונכון – מכל בחינה שהיא.
יצירת קשר
תפריט ירושה
- עריכת צו ירושה
- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם בין יורשים
- ניהול עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מירושה
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- כספי ירושה בגירושין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון