מידע פרקטי על הסכם חלוקת עיזבון

כאשר אדם קרוב נפטר, לא ניתן שלא להתבונן על חלוקת הרכוש שלו. נקודת המוצא היא שעשויים להיות בנמצא מספר יורשים פוטנציאליים, אשר חלוקת הרכוש צריכה להתבצע ביניהם. הגם שהחוק בישראל מגדיר חלוקת עיזבון על פי דין, ואפילו כשיש בנמצא צוואה, המציאות מראה כי בחלק הארי של המקרים יש צורך בחיבור הסכם חלוקת עיזבון. הסכם שכזה מתייחס לאופן בו יחולקו הנכסים הלכה למעשה, תוך התייחסות לזכויות של כל אחד מהצדדים ולפרמטרים "טכניים" אחרים. הנה כל מה שחשוב שתדעו על ההסכם החשוב הזה.

הסעיפים הספציפיים בעת הסכם חלוקת עיזבון ואישורו

את הסכם חלוקת עיזבון ניתן לערוך במספר מועדים, כאשר האבחנה העיקרית נעשית ביחס לצו הירושה: כלומר, חתימה על ההסכם לפני צו הירושה או לאחריו. נקודת המוצא היא שהאופן בו עתידים להיות מחולקים הנכסים, בין אם על פי הצוואה ובין אם בהתאם לחוק הירושה, עשוי להשתנות בעקבות ההסכם. כאשר עורכים את הסכם החלוקה, בכל אחד מהמועדים, הרי שהוא עשוי להתייחס גם לסוגיות שאינן בהכרח מבוטאות בחוק הישראלי: למשל, נכסים אשר לא ברור כיצד החלוקה שלהם נעשית. זאת, כמובן, לצד ההיבטים המעשיים יותר של חלוקת הרכוש. ההסכם צריך לכלול בתוכו התייחסות למספר סוגיות עיקריות. זה מתחיל עם זהותם של הצדדים, אשר באופן לא מפתיע צריכים להימנות על היורשים: קרובי משפחה אחרים או מכרים לא יכולים להיות חלק מהצדדים בהסכם (מצד שני, אין חובה שכל היורשים יחתמו על ההסכם). נדרש לציין בהסכם לאילו נכסים הוא מתייחס וכן להציע הסכם חלוקת עיזבון. במצב של מחלוקת, את החלוקה הספציפית עשוי להציע מנהל העיזבון. מבחינה כלכלית, השימוש במנהל שכזה כרוך בתשלום, המבוטא בקובץ פירוט התמורה של לשכת עורכי הדין. את התנאים הספציפיים של השכר, הרכבו ואופן קבלתו ניתן לראות באתר האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי מטעם משרד המשפטים

עורך דין ירושות

תקפות ההסכם ואישורו

יש לתת את הדעת על כך שהסכם חלוקת עיזבון תקף למעשה מהרגע שבו חותמים עליו כל הצדדים. החוק בישראל לא מצריך אישורו של ההסכם בבית המשפט וגם לא מחייב שהוא ייעשה בכתב: הסכמים בעל פה עשויים להיות תקפים. ועדיין, כדי למנוע אי הבנות חשוב לנסח אותו בכתב וכן לצרף אותו לצו קיום הצוואה או לצו הירושה כבר במעמד ההתחלה. תרחיש נוסף שיש לקחת בחשבון הוא כזה בו אחד מהצדדים יהיה מעוניין לשנות את הסכם החלוקה, תהא הסיבה לכך אשר תהא. מקרי עבר מראים כי שינוי שכזה הוא בגדר אפשרות, אם כי הדרך להגשמתה אינה פשוטה כלל וכלל מבחינה משפטית. התמונה הופכת למורכבת יותר ככל שחולף זמן רב יותר ממועד החתימה על הסכם החלוקה, כך שמומלץ לסקור כבר מראש את כל פרטי ההסכם ולחתום עליו רק לאחר שבטוחים לגביו בכל מאת האחוזים.

הסכם חלוקת עיזבון – סוגיית המיסוי

אחת הסיבות המרכזיות בגינן עורכים הסכם חלוקת ירושה נוגע למיסוי נכסים שונים המועברים במסגרת הצוואה – את ההתייחסות הרבה ביותר צריך לקבל תחום המקרקעין. כידוע, פעולת הורשה אינה מוגדרת כעסקת מקרקעין, ומכאן שהליך ההעברה של הנכסים על פי הסכם חלוקת העיזבון אינם צריכים להיות מחובים במס. הבעיה מתחילה כאשר מתבצעת כבר חלוקה מסוימת של עזבונו של האדם המנוח, מצב שעלול להביא לכך שההתבוננות על הצדדים היורשים תהיה כאל בעלי נכסים. במילים אחרות: הוא עלול לגרום לכך שהסכם חלוקת העיזבון עצמו לא יהיה מוגדר כהסכם הראשוני בין הצדדים המורישים, מה שעלול להביא לכך שכל היתרונות המיסויים שתוארו מעלה יתבטלו להם באופן מובהק. מכאן נובע בהכרח שאין לבצע כל חלוקה של הרכוש לפני שמעלים את כל הנכסים להסכם החלוקה וקובעים כיצד ההליך יתבצע הלכה למעשה.

לכל מקרה יש חוקים משלו

אם תחפשו ברחבי האינטרנט, סביר להניח שתוכלו למצוא במהרה דוגמאות של הסכמי חלוקת עיזבון. אבל, וזה אבל גדול מאד, ההמלצה המועילה היא לא להסתמך עליהם כלל, ולו מכיוון שבכל מקרה ירושה התנאים שונים בתכלית: לא רק מבחינת הרכוש, אלא גם בכל הנוגע ליחסים בין היורשים, למספרם וכיוצא בזה. עקב כך, מומלץ מאד לנסח הסכם חלוקת עיזבון מאפס, ורצוי שבעזרתו של עורך דין. באם מעוניינים להיעזר בהסכמים לדוגמא, מומלץ לעשות זאת רק על מנת לקבל תמונה כללית על הנושא, ולא מעבר לכך.

מעוניין להתייעץ? התקשר היום לעו"ד דרור גלמן טלפון 03-5222129
ופנייתך תענה באופן מיידי. * הפנייה והכתוב ממוענים לנשים וגברים כאחד.

ביטול או הפחתת מזונות

ביטול או הפחתת מזונות

תפריט דיני משפחה עורך דין גירושין – דרור גלמן לשירותכם איך מתחילים הליך גירושין גישור משפחה גירושין בהסכמה הסכם גירושין

הסכם ממון

הסכם ממון

תפריט דיני משפחה עורך דין גירושין – דרור גלמן לשירותכם איך מתחילים הליך גירושין גישור משפחה גירושין בהסכמה הסכם גירושין

מס ירושה בישראל

מס ירושה בישראל

תפריט ירושה עריכת צו ירושה – עו"ד דרור גלמן מה יורש בן הזוג הנשוי במקרה של פטירת בן זוגו? הסכם

הסכם חלוקת עיזבון

הסכם חלוקת עיזבון

תפריט ירושה חלקו של בן הזוג בירושה הסכם ירושה בין יורשים מנהל עיזבון מזונות מן העיזבון יורש אחר יורש גישור