העברת דירה ללא תמורה (במתנה)

השיקולים המרכזיים בנושא העברת דירה ללא תמורה – השיקול הבסיסי ביותר יכול להיות הרצון להעניק דירה במתנה. הדירה יכולה להיות מועברת לצאצא אחד או למספר צאצאים, לבן או בת הזוג או לקרובים אחרים ולמעשה לכל אדם באשר הוא. שיקול נוסף ונפוץ ביותר הוא השאיפה ליהנות מתשלום מס רכישה מופחת עבור רכישת דירה נוספת. החוק הישראלי מגדיר מדרגות מס שונות עבור רכישת דירה כך שאדם שבבעלותו דירה, המעוניין לרכוש דירה נוספת, צריך לשאת במס גבוה יותר עבור רכישת הדירה מאשר אדם שאין בבעלותו דירה. באופן דומה בעלי דירות המעוניינים לרכוש דירה נוספת, נהנים ממימון גבוה יותר, ככל שיש בבעלותם פחות דירות. על מנת לסבר את האוזן נציין כי מי שרוכש דירה ראשונה, יכול לקבל מימון של עד 75% משווי הדירה מהבנק למשכנתאות, בעוד שרוכשי דירה נוספת, זכאים למימון בגובה של חמישים אחוז בלבד.

העברת דירה ללא תמורה

בעלי דירות לא מעטים מעוניינים להעביר את הדירה שברשותם ללא כל תמורה לילדיהם כל עוד הם בחיים על מנת למנוע סכסוכי ירושה עתידיים. בניגוד לצוואה שניתן לשנות בכל עת, לפסול בשל פגמים מסוימים או להתנגד לה ממגוון סיבות, עסקה של העברת דירה ללא תמורה ניתן לבצע באופן בלתי הפיך ולהעניק לה ודאות משפטית. שיקול נוסף לביצוע ההעברה הוא הצורך להגן על הדירה בזמן הכניסה למערכת יחסים פרק ב'. ישנם בעלי דירות שנכנסים למערכת יחסים שנייה ואף שלישית, המעוניינים להגן על עצמם מפני טענות עתידיות מצד השותפים החדשים שלהם לחיים. כמובן שניתן לערוך הסכם ממון ולהכניס בו את הנכס, אבל בלא מעט מקרים מן העבר הצליחו עורכי דין רבים לבטל הסכמי ממון חוקיים לגמרי. אי לכך, העברת הדירה לילדים ללא תמורה היא מעין צעד מונע במקרה זה המבטיח כי הזכויות על הנכס יהיו בידי הצאצאים במאה אחוז.

מס רכישה במצבים שונים

למרות שהדירה ניתנת על ידי הבעלים שלה ללא תמורה, הרי שעדיין מוטל על מקבל הנכס מס רכישה. עם זאת, ישנם מקרים בהם גם המס הזה בטל. קצרה היריעה מלהכיל את כל המידע בתחום ועל כן על קצה המזלג נשתף אתכם שבמידה והדירה מועברת לאחד מבני הזוג הנשואים בזמן שהם מתגוררים יחד, הרי שהצד שמקבל את הדירה, יהיה פטור לחלוטין מתשלום מס רכישה בעוד שבמידה ובני הזוג אינם מתגוררים יחדיו, מקבל הנכס יצטרך לשאת בתשלום מס בשיעור של שליש מגובה מס הרכישה המקובל. במידה ומקבלי הנכס הם אחים, צאצאים, הורים או בני ובנות זוגם של הצאצאים, יהיה גם עליהם לשלם מס בגובה של שליש ממס הרכישה הרגיל. שיעור מס הרכישה הרגיל נקבע כאחוז מסוים מערך הדירה ונע בין חמישה לעשרה אחוזים, בהתאמה לשווי הנכס.

כפי שאתם מבינים, למרות שעל פניו מדובר בהליך פשוט, ישנם לא מעט אלמנטים שיש להתחשב בהם. בדיוק מסיבה זו, הליווי והייעוץ המשפטי חשובים ביותר. עו"ד דרור גלמן מלווה עסקאות מקרקעין כבר שנים רבות ומספק שירותי ייעוץ ותכנון העברת דירה ללא תמורה. ללא ייעוץ מקצועי ייתכן ותאלצו להיפרד מסכומי כסף גבוהים ללא צורך, וישנו סיכוי סביר כי לא תוכלו להגן על הזכויות המגיעות לכם על פי חוק.

העברת דירה לקרובים אליכם במתנה

בעלי דירות רבים בישראל מעוניינים בשלב כלשהו להעביר את הדירה או אחת מהדירות שברשותם למי מקרוביהם, מסיבות רבות ומגוונות, ללא כל תמורה. חשוב לדעת ולהבין כי למרות שעל פניו מדובר בהליך פשוט יחסית, העברת דירה ללא תמורה היא צעד שדורש ליווי וייעוץ משפטי לאורך כל הדרך. אי לכך, לפני שאתם מתחילים את ההליכים להעברת הנכס, כדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום.

ליעוץ, התקשרו כעת לטלפון 03-5222129 ופנייתכם תענה באדיבות, מקצועיות ודיסקרטיות מלאה.

מקרה פרטי – קבלת דירה במתנה מההורים

לא אחת מחליטים הורים לילדים מעל גיל 18 להעניק לילדיהם דירה במתנה, בין אם מדובר בדירה קיימת או במימון רכישתה של דירה חדשה. מדובר אמנם במהלך מקובל הנובע מסיבות אישיות וכלכליות נאותות, אך חשוב לעמוד על ההשלכות המשפטיות של ההליך באמצעות עו"ד מקרקעין בעל ניסיון מוכח בתחום.

העברת דירה במתנה – ההגדרה המשפטית

החוק בישראל מגדיר דירה במתנה כדירה שניתנה ללא תמורה, וזאת בהתאם לתצהיר מטעם שני הצדדים בנוכחות עו"ד כי לא התקבלה או נמסרה תמורה בעדה. כמו כן, דירה במתנה מוכרת ככזו גם במקרה של מימון שמעל 50% מערכו של הנכס, הניתן עד שלוש שנים ממועד רכישתו.

סיבות עיקריות – העברת דירה ללא תמורה

כאמור, קיימים שני מניעים עיקריים למתן דירה במתנה על ידי הורים לילדיהם:

  • סיבות אישיות – אלו עשויות לנבוע ראשית מרצון כנה לסייע לילדים ולהעניק להם דירה. כמו כן, מכיוון שרשימת דירה הינה צעד בלתי הפיך, רושמים הורים דירה על שם ילדיהם על מנת למנוע סכסוכי ירושה בעתיד, ולוודא כי רכושם יחולק בהתאם לרצונם. בנוסף לכך, הענקת דירה במתנה לילדים הינה צעד מקובל בקרב הורים גרושים הנכנסים לתוך מערכת יחסים חדשה, ומעוניינים להבטיח את זכויות צאצאיהם.
  • סיבות כלכליות – אנשים רבים שיש בבעלותם דירה אחת או יותר, ורוצים לרכוש דירה נוספת בתנאים מיטיבים מבחינת המיסוי וגובה המשכנתא, רושמים את הדירה על שם ילדיהם שזוהי דירתם הראשונה.
הטבות מיסוי עבור דירה במתנה

 רבים מקרב ההורים המעניקים דירה במתנה לילדיהם, עושים זאת ממניעים כלכליים ובשל הרצון לזכות בהקלות מיסוי. יחד עם זאת, החוק מעמיד מספר סייגים בפני תופעה זו:

  • פטור ממס שבח בעת מכירת הדירה – אינו חל על מי שקיבל דירה במתנה אלא לאחר תקופת המתנה המשתנה בהתאם למקרה. כך לדוגמא, במקרה של דירה שניתנה במתנה על ידי ההורים והילד אינו גר בה באופן קבוע, יש להמתין שלוש שנים. אם הילד גר בדירה אך אינו נשוי נדרש להמתין שנתיים, ואילו במקרה שהינו נשוי נדרש להמתין רק שנה אחת.
  • הפחתת מס רכישה – מדובר בהפחתה העומדת בדרך כלל על שליש ממס הרכישה הרגיל, ונגזרת מ- 5% עד 10% מערך הדירה.
ליווי מקצועי

מתן דירה במתנה על ידי הורים הינו מהלך בעל השלכות משפטיות, וחשוב עוד לפני ביצועו להבין את משמעויותיו וזכויותיכם בחוק. זאת במיוחד מאחר שהמהלך עלול להסתכם בהוצאות בלתי מבוטלות, ובהפסד של סכומי כסף נכבדים. לכן, מומלץ להסתייע בליווי מקצועי מטעם עורך דין מקרקעין מקצועי ומנוסה. עורך הדין דרור גלמן פועל כבר שנים רבות בתחום המקרקעין, ומעניק ללקוחותיו ליווי וסיוע בכל הקשור להעברת דירה במתנה ללא תמורה על ידי הורים או אחרים. הינכם מוזמנים לפנות כבר היום אל משרדו של עו"ד גלמן ולזכות בליווי אדיב, זמין ומקצועי ברמה הגבוהה ביותר.

מעוניין להתייעץ? התקשר היום לעו"ד דרור גלמן טלפון 03-5222129
ופנייתך תענה באופן מיידי. * הפנייה והכתוב ממוענים לנשים וגברים כאחד.