שוק הנדל"ן בישראל 2010
בשנים האחרונות אנו עדים לתנודות גדולות בשוק הנדל"ן בארץ. עם המשבר הכלכלי הגדול בתחילת שנת 2009, היה ברור לכולם כי תחום הנדל"ן בארץ, בדומה למה שקרה בעולם, יסבול גם הוא מקיפאון. אך מהר מאוד הציפיות הופרכו והתרחשה דווקא מגמה הפוכה, שנבעה מהביקוש הגדול של מקרקעין, יחד עם מחסור הולך וגובר בדירות.
כך שבמקום שמגמת מכירת מקרקעין תיעצר, כמו שקרה בכל שוק הנדל"ן העולמי, דווקא בישראל החלה תנופה של בניית מקרקעין, ואף עלייה במחירי הדירות. מאז ועד היום מחירי הדירות נמצאים בעלייה, והציבור עדיין מחכה לירידת מחירים לפני שהוא ממהר לקנות דירה.
האם לציפיות הציבור יש בסיס במציאות ומחירי הדירות אכן ירדו בקרוב?
שוק הנדל"ן 2010 מושפע ויושפע ממספר פרמטרים, שאולי יתרמו לציפייה זו:
- שיא במחירי מקרקעין - מחירי הדירות בסוף שנת 2009 הגיעו לשיא. כך שרבים בתחום הנדל"ן בארץ סבורים שאחרי השיא, תגיע הירידה.
- גובה הריבית – לאחר ירידה משמעותית בגובה הריבית במשק, מורגשת כיום מגמת עלייה, דבר שישפיע על השיקול לקחת משכנתה מהבנקים בזמן קניית מקרקעין ואולי יקטין מעט את הביקוש.
- מחסור במלאי הקרקעות לעומת הביקוש לקניית מקרקעין – מגמה הנמשכת כבר זמן רב. בכל שנה אנו עדים לפער הגדול בין מספר הדירות למכירה הקיים לבין מספר הדירות המבוקש על ידי הציבור.
- שחרור קרקעות – לאחרונה משרד השיכון בראשות השר אריאל אטיאס, שחרר קרקעות לבניית מקרקעין במגמה להתגבר על המחסור הקיים בשוק הדירות ולהוריד את המחירים.
- משקיעים – בעבר הסתמנה קניית מקרקעין על ידי משקיעים מחו"ל, שקנו דירות להשקעה בישראל. מגמה זו כמעט ונעצרה, בעקבות המשבר הכלכלי שפגע גם במשקיעים אלה.
- קבוצות רכישה – לאחרונה עולות וצומחות "קבוצות רכישה", המציעות מכירת מקרקעין לציבור הרחב במחירים זולים יותר מאשר קניית מקרקעין מידי קבלן. עקב כך, נראה כי לקבלנים לא תיוותר ברירה אלא להוזיל את מחירי הדירות שהם מציעים למכירה. מגמה זו תביא לירידת מחירי הדירות.
כל אלה אכן מצביעים על אפשרות לירידה מסוימת במחירי הנדל"ן בארץ ועל התייצבות מחירי המקרקעין בשנה הקרובה.
2010 – מה היה ומה יהיה?
למרות הציפייה לירידת מחירי מכירת מקרקעין, בפועל זה לא ממש קורה. ברבעון הראשון של 2010 עדיין עולה הביקוש למקרקעין ביחס למלאי הדירות הקיים. בנוסף, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחודשים הראשונים של שנת 2010 מחירי מקרקעין בישראל עדיין המשיכו לעלות.
יחד עם זאת, בכירים בתחום עסקי מקרקעין בישראל סבורים, כי שנת 2010 תסתמן לאחר סיומה כשנה של ירידה במחירי הדירות, זאת בעקבות הגדלת היצע הדירות על ידי הגברת הבנייה וירידה ניכרת בביקוש, לטענתם. כל אלה יביאו בסופו של דבר לעלייה בריבית ולעצירת מגמת עליית מחירי הדירות בישראל.
לתאום פגישת יעוץ משפטי מלא פרטים בטופס
או או התקשר למספר טלפון 03-5222129
ופנייתך תענה באופן מיידי
תוכן אתר זה נועד למתן אינפורמציה בלבד, הוא אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף לייעוץ משפטי הניתן על ידי עורך דין. בכפוף לתנאי השימוש באתר